Winnie Fokker


De liefde voor kunst is Winnie van huis uit meegegeven. De basis van haar huidige werk werd gelegd door de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Laren. Haar werk als beeldend kunstenaar, bestaat uit beelden en portretten welke uiteindelijk in brons zijn gegoten. Haar stijl is figuratief en heeft soms historische kenmerken. Daarbij is de mens haar voornaamste uitgangspunt.

Aan de totstandkoming van haar huidige werk zijn in het verleden vele studies in klei voorafgegaan. Tegenwoordig werkt zij in was. Was is stug en eenvoudiger te bewerken als het een zachte substantie is. Dit wordt o.a. bereikt door het in warm water te dompelen. De was wordt aangebracht op een armatuur. Werkend van binnen naar buiten is een zoektocht naar de juiste vormen en zeer belangrijk en beeld bepalend. De vorm wordt net zo lang bewerkt tot het in grote lijnen uitstraalt wat haar voor ogen staat. Daarna volgt het tijdrovende aanbrengen van de, vaak vele, verfijnde details.

Het is voor Winnie een uitdaging om datgene vorm te geven wat de mens drijft en bezielt. De emoties, omstandigheden en cultuur, zijn onderwerpen die haar telkens raken en staan centraal in haar werk. De inspiratie van buitenaf komt deels door het werk van oude maar ook hedendaagse kunstenaars. Het kan een detail zijn van een schilderij of een foto. Dit alles maakt dat zij sterk visueel is ingesteld. De drang om telkens een nieuw beeld te maken is een onderdeel van haar passie.

Tijdens de Atelierroute kunt u tevens kennismaken met het materiaal waar zij mee werkt. U heeft de mogelijkheid de diverse soorten was te voelen en uitleg te krijgen over de verschillende vormen van armaturen.

In bewerking op dit moment is het schoolgaande Larense meisje uit 1898. Het werk heeft een hoogte van 1.20 cm. Het is een detail uit het schilderij van Max Liebermann, voorstellende schoolgaande jeugd op de Brink.

Werk wat op dit moment in de eindfase zit, bij de bronsgieter, zijn de gebroeders Jaap en Willem Dooijewaard, schilders uit de vorige eeuw. De sculptuur heeft een hoogte van 70 cm. Deze wordt in een volgende expositie tentoongesteld.

wfokker47@gmail.com

www.winniefokker.nl

 

Winnie Fokker

Naar het album overzicht Naar het album overzicht

Winnie Fokker.
Winnie Fokker.
Winnie Fokker.
Winnie Fokker.